Particulier

Smartengeld

Header afbeelding: Smartengeld

Wat is smartengeld & waar heb ik recht op?

Bij de behandeling van een letselschadezaak valt vroeger of later altijd het woord ‘smartengeld’. Een raar, ouderwets woord, dat ook beelden oproept van Amerikaanse toestanden. Wie kent niet het verhaal van het arme hondje dat door zijn baasje in de magnetron werd gestopt om hem te laten drogen waarna dit baasje een bedrag met vele nullen aan smartengeld toegewezen kreeg, omdat er in de gebruiksaanwijzing van de magnetron niet stond dat het niet geschikt was om huisdieren in te drogen.

De realiteit in Nederland is dat de bedragen die door de rechter als smartengeld worden toegekend bescheiden zijn en meestal maar een klein deel vormen van de totale schadevergoeding. Smartengeld wordt betaald voor niet op geld waardeerbare schade, het verlies aan levensvreugde. Dat is natuurlijk niet absoluut te meten. Hoeveel is je gezondheid waard? Of bijvoorbeeld je uiterlijk, je vermogen om te werken, te sporten, je onafhankelijkheid? Hieraan een prijskaartje hangen is niet alleen moeilijk, maar vaak ook pijnlijk.

Een goede uitleg aan het slachtoffer is daarom heel belangrijk en daar nemen wij dan ook de tijd voor. Wij bespreken welke factoren een rol spelen bij het bepalen van de hoogte van het smartengeld en wat er in vergelijkbare gevallen is betaald. Het allerbelangrijkste is dat het smartengeld gezien moet worden als een symbolische vergoeding van iets dat niet in geld is uit te drukken, de pijn en het verdriet waarmee een letselschadeslachtoffer wordt geconfronteerd.

Direct een gespecialiseerde letselschade advocaat. Samen naar een oplossing!

Heeft u een vraag over smartengeld bij whiplash (aanrijding), of wilt u graag een persoonlijke situatie bespreken? Aarzel dan niet om ons te bellen op 0522 768 920 of om ons contactformulier in te vullen. Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij u thuis of op ons kantoor in Meppel.

Voor de kosten hoeft u het niet te laten. In de wet staat namelijk dat een slachtoffer van letselschade ook de redelijke kosten voor rechtsbijstand bij de tegenpartij in rekening mag brengen. Dat is een hele zorg minder.

De advocaten van Ter Wee behandelen voortdurend letselschade zaken en houden de rechtspraak en literatuur op het gebied van letsel nauwgezet bij. Samen met u zoeken wij naar de beste oplossing. Wij geven u helder en concreet advies. Geen lange en onbegrijpelijke juridische verhalen over letselschade waar u niks mee kunt. Uw belang staat te allen tijde voorop!

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!