Particulier

Kosten bij letselschade

Header afbeelding: Kosten bij letselschade

Juridische kosten bij letselschade

Naar een advocaat stappen doe je niet zomaar, ook niet wanneer je letselschade hebt. Advocaten zijn immers duur, althans zo wordt vaak gedacht.

Voor slachtoffers van letselschade geldt dit niet: zij kunnen de kosten van hun advocaat verhalen op de aansprakelijke partij. Wij sturen u dan ook nooit een nota, maar dienen deze direct in bij de tegenpartij. Dit geldt uiteraard ook voor kosten die worden gemaakt voor bijvoorbeeld het opvragen van medische informatie en het inwinnen van advies van onze medisch adviseur. Dit kunnen wij doen, omdat in de wet staat dat de kosten voor het verhalen van schade door letselschadeslachtoffers ook worden beschouwd als schade, die door de tegenpartij moet worden vergoed.

Overigens zijn er wel beperkingen op deze regeling van toepassing. Zo kan er uiteraard niet ongelimiteerd gedeclareerd worden, maar moeten de geclaimde kosten voor rechtsbijstand in redelijke verhouding staan tot de totale schade. Ook moet het redelijk zijn dat u kosten maakt. Dat is uiteraard al snel zo, maar houdt onder andere in dat niet onbeperkt (medisch of ander) deskundig advies kan worden ingewonnen bij relatief kleine schades.

Verder geldt de wettelijke regeling alleen voor buitengerechtelijke kosten en sinds een aantal jaren ook voor de kosten in verband met een deelgeschil. Buitengerechtelijke kosten zijn kosten die geen verband houden met een gerechtelijke procedure. Een deelgeschil is een gerechtelijke procedure waarbij een deel van het geschil wordt voorgelegd aan de rechter. De kosten hiervoor moeten betaald worden door de aansprakelijke partij.

Er zijn ook situaties waarin in een letselschadezaak moet worden geprocedeerd in een gewone procedure, waarvan de kosten niet door de tegenpartij worden vergoed maar door het slachtoffer zelf moeten worden betaald. Gelukkig komt dit niet vaak voor want er wordt over het algemeen weinig geprocedeerd in letselschadezaken. Mocht dit in uw zaak toch nodig zijn, dan bespreken wij de noodzaak én de kosten hiervan uiteraard vooraf met u. Indien mogelijk, vragen wij voor u gesubsidieerde rechtsbijstand (ook wel: toevoeging) aan. Heeft u ook letselschade en wilt u weten waar u recht op heeft? Bel dan voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek.

Direct een gespecialiseerde letselschade advocaat. Samen naar een oplossing!

Heeft u een vraag over de smartengeld indicatie, of wilt u graag een persoonlijke situatie bespreken? Aarzel dan niet om ons te bellen op 0522 768 920 of om ons contactformulier in te vullen. Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij u thuis of op ons kantoor in Meppel.

Voor de kosten hoeft u het niet te laten. In de wet staat namelijk dat een slachtoffer van letselschade ook de redelijke kosten voor rechtsbijstand bij de tegenpartij in rekening mag brengen. Dat is een hele zorg minder.

De advocaten van Ter Wee behandelen voortdurend letselschade zaken en houden de rechtspraak en literatuur op het gebied van letsel nauwgezet bij. Samen met u zoeken wij naar de beste oplossing. Wij geven u helder en concreet advies. Geen lange en onbegrijpelijke juridische verhalen over letselschade waar u niks mee kunt. Uw belang staat te allen tijde voorop!

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!