Particulier

Letselschade uitkering bij whiplash

Header afbeelding: Letselschade uitkering bij whiplash

Van achteren aangereden, wat nu?

Een whiplash is een veelvoorkomend letsel bij verkeersongelukken, zeker wanneer u als slachtoffer van achteren bent aangereden.  Het zorgt bij de meeste mensen direct voor hevige nek- en hoofdpijn.

Bij een aanrijding van achteren kunt u meer letselschade oplopen dan u wellicht denkt. Het gevaar van een whiplash ligt bij een kop-staartbotsing namelijk op de loer. Door de klap van een andere auto tegen de achterkant van uw auto, schiet uw hoofd naar achter en vervolgens weer naar voren. Deze plotselinge beweging kan voor langere tijd whiplashklachten veroorzaken.

Natuurlijk wilt u uw letselschade vergoed krijgen. U zult dan de tegenpartij aansprakelijk moeten stellen. Via de letselschade experts van Ter Wee, kunt u direct in contact komen met onze gespecialiseerde advocaten. Voor u goed om te weten: bij nekletsel doordat u van achteren aangereden bent, staan wij u kosteloos bij.

In het kort oorzaken voor het ontstaan van een whiplash

Het whiplashtrauma geldt als een typische aandoening van de twintigste eeuw, omdat het stijgende aantal patiënten voornamelijk een gevolg is van het snelgroeiende gemotoriseerde verkeer.

Als je de kop-staartbotsing nader bekijkt gebeurt er het volgende: Er staat een auto te wachten voor het stoplicht. En de bestuurder van de achter op komende auto let even niet op en knalt met grote snelheid achter op de wachtende auto. Als je nu neemt dat de rijdende auto 50 km/u rijd, veroorzaakt dit bij de stilstaande auto een achterwaartse versnelling van het hoofd van 250 km/u. De spieren krijgen niet de kans om zich voor te bereiden op de klap en daardoor slingert het hoofd naar achteren en trekt aan de wervels. Daarna komt er een versnelling naar voren, waarna opnieuw de nekwervels verschuiven met de daaromheen liggende banden. Dit alles geeft het whiplashtrauma. Mogelijke andere oorzaken zijn bijvoorbeeld een val van de keukentrap, een contactsport waarbij het er nogal ruig aan toe gaat of een sport waarbij de kans op botsingen groot is.

De meeste afwijkingen zijn moeilijk zichtbaar te maken met de huidige medische technieken als röntgenfotografie, CT-scan, EEG en MRI waardoor sommige geneigd zijn de klachten als psychisch te zien. Toch twijfelen de medische experts er niet aan dat het sterk psychisch getinte whiplashsyndroom een lichamelijke oorzaak heeft.

Sekse, leeftijd en conditie spelen mee

Het blijkt dat circa 60% van de whiplash patiënten vrouw is. Verschillende theorieën hierover zijn bijvoorbeeld dat vrouwen een dunnere nek hebben die door minder spiervezels ondersteund wordt. Ze zouden dus ook minder in staat zijn de schadelijke krachten tijdens een ongeval te weerstaan. Verder is het verkeersgedrag van vrouwen anders dan die van mannen; zij begeven zich meer in het drukke stadsverkeer, en rijden bovendien in minder schokbestendige auto’s (de tweede auto). Als laatste rijden vrouwen ook vaker als passagier mee waardoor zij minder bedacht zijn op een ongeluk. 

Ook de leeftijd speelt een rol bij het verwerken van een whiplash. Oudere mensen krijgen eerder last van de gevolgen van een whiplash dan jongeren. Bovendien gaat het genezingsproces bij oudere mensen langzamer. Kinderen kunnen ook een whiplashtrauma krijgen dit uit zich dan in een vertraging van de geestelijke ontwikkeling.

Als het lichaam van het slachtoffer tijdens het ongeval in een te slechte conditie verkeert of als het slachtoffer last heeft van een algemeen pijnsyndroom, bijvoorbeeld reuma, dan is de kans op een whiplashsyndroom aanzienlijk groter.

Van achter aangereden, moet ik naar de dokter?

Direct na een aanrijding dient niet alleen de politie maar ook een arts verwittigd te worden. De arts zal aan de hand van de klachten en een kort onderzoek in het hoofd/nek gebied de prognose whiplash kunnen stellen. Niet altijd wordt het klachtenpatroon door artsen (h)erkend, vooral als er direct na het ongeval een onderzoek plaatsvindt, waarbij een hersenschudding niet direct wordt gediagnosticeerd. In bepaalde gevallen kan dit gemaskeerd worden door het hoge adrenalineniveau in het lichaam veroorzaakt door het ongeval.

Tips na een aanrijding van achter

  1. Gegevens noteren & invullen schade aanrijdingsformulier
  2. Verzamel zoveel mogelijk bewijzen
  3. Bezoek direct na de aanrijding een medisch specialist of uw huisarts
  4. Noteer al uw klachten
  5. Maak een inventarisatielijst; noteer alle kosten
  6. De wederpartij aansprakelijk stellen en uw schade claimen
  7. Schakel de juridische hulp van Ter Wee in 

Wie is aansprakelijk als u van achteren bent aangereden?

Eerst aansprakelijkheid en dan whiplash vergoeding vaststellen. Wanneer u iemand aansprakelijk wilt stellen voor uw whiplash ongeluk dan moet ten eerste vast komen te staan wie daadwerkelijk aansprakelijk is. Dat is in sommige gevallen niet eens zo eenvoudig. Het verzamelen van bewijzen is dan the name of the game. Zorg dat u zoveel mogelijk tastbaar bewijs verzamelt; foto’s, verklaringen, dossiers, zo veel mogelijk. Het kan zelfs zo zijn dat er sprake is van gedeelde aansprakelijkheid. Vervolgens moet de aansprakelijkheid ook nog eens worden erkend voordat er überhaupt sprake kan zijn van een whiplash vergoeding. Pas dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor de schade en een whiplash vergoeding worden vastgesteld.

Whiplash klachten na aanrijding auto

Er zijn een hoop klachten en symptomen die op kunnen treden na een whiplash. Soms direct na het ongeval, maar in andere gevallen pas dagen, weken of zelfs maanden later. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Nekpijn.
  • Verminderde beweeglijkheid van de nek.
  • Hoofdpijn.
  • Overgevoeligheid voor licht (fotofobie).
  • Pijn in de schouder en arm.
  • Duizeligheid.
  • Concentratieproblemen.
  • Vermoeidheid.
  • Angst.
  • Verminderd gezichtsvermogen.
  • Depressie, verhoogde irritatie of stress.
  • Pijn in de rug.
  • Slapeloosheid.
  • Tintelingen, prikkelingen of een doof gevoel in de hand.
  • Tranende ogen.
  • Verminderde geslachtsdrift.

Hoeveel schadevergoeding?

De uitkering voor uw whiplash schadevergoeding wordt bepaald door de hoogte van uw schade en de aanwezigheid en ernst van uw klachten. Hoe meer beperkingen en pijnklachten u ondervindt, hoe hoger de immateriële schadevergoeding zal zijn.

Keert mijn eigen verzekering ook schadevergoeding uit?

Als u een SVI verzekering hebt afgesloten wordt uw letselschade vergoed. Is een tegenpartij schuldig is aan het ongeval, dan kan uw verzekeraar dit bedrag weer verhalen op de WA-verzekering van de tegenpartij. Een SVI verzekering keert ook uit wanneer u zelf geheel of gedeeltelijk aansprakelijk bent voor de aanrijding. Bij een aanrijding van achteren is de bestuurder die u aanrijdt echter bijna per definitie aansprakelijk, omdat het wettelijk geregeld is dat het voertuig dat een ander voertuig van achteren aanrijdt schuldig is aan het ongeval.

Rechtshulp mogelijkheden bij aansprakelijke tegenpartij

Let op! De eisende partij moet aantonen waarom de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade (voorbeeld: de tegenpartij voerde een bijzondere manoeuvre uit, verleende geen voorrang of je stond stil). Voor het erkennen van de aansprakelijkheid wordt gekeken naar feiten die te bewijzen zijn. Je hebt een advocaat nodig als het geschil gaat over een geldvordering boven de € 25.000. Onder dit bedrag mag je zelf procederen. Bij ingewikkelde zaken is het raadzaam om je vooraf door Ter Wee te laten informeren over de gang van zaken. Dat geeft veelal veel rust en u bent verzekerd van de juiste procedures.

Direct een gespecialiseerde letselschade advocaat. Samen naar een oplossing!

Heeft u een vraag over smartengeld bij whiplash na een verkeersongeval, of wilt u graag een persoonlijke situatie bespreken? Aarzel dan niet om ons te bellen op 0522 768 920 of om ons contactformulier in te vullen. Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij u thuis of op ons kantoor in Meppel.

Voor de kosten hoeft u het niet te laten. In de wet staat namelijk dat een slachtoffer van letselschade ook de redelijke kosten voor rechtsbijstand bij de tegenpartij in rekening mag brengen. Dat is een hele zorg minder.

De advocaten van Ter Wee behandelen voortdurend letselschade zaken en houden de rechtspraak en literatuur op het gebied van letsel nauwgezet bij. Samen met u zoeken wij naar de beste oplossing. Wij geven u helder en concreet advies. Geen lange en onbegrijpelijke juridische verhalen over letselschade waar u niks mee kunt. Uw belang staat te allen tijde voorop!

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!