Particulier

Het verloop van een letselschadezaak

Header afbeelding: Het verloop van een letselschadezaak

Als slachtoffer van letselschade is het prettig vooraf informatie te hebben over hoe een letselschadezaak verloopt. Vandaar dat wij de belangrijkste onderdelen even voor u op een rijtje hebben gezet.

Persoonlijk gesprek

Allereerst vindt er uiteraard een persoonlijk gesprek met u plaats. Meestal is dit bij u thuis. Zo’n eerste gesprek is belangrijk. U wordt dan goed geïnformeerd over wat wij voor u gaan doen.

Ook is het voor ons belangrijk dat wij weten wat er met u is gebeurd en wat uw situatie is. Het gaat dan uiteraard over uw letsel maar ook over uw werk, uw woonsituatie en uw meest dringende behoeften en de kosten die u inmiddels heeft gemaakt, zodat wij meteen voor u aan het werk kunnen.

Aansprakelijkheid

De veroorzaker van het letsel heeft meestal een verzekeraar, die de schade voor hem vergoed. Nadat de schade is gemeld aan de verzekeraar, treedt de verzekeraar op als aansprakelijke partij. Verder wordt dan ook niet meer gesproken over ‘aansprakelijke partij’ maar over ‘de verzekeraar’. De verzekeraar zal laten weten of de aansprakelijkheid erkend wordt. Zodra dit het geval is, begint de gezamenlijke schaderegeling.

Voorschot

Met behulp van de informatie die u ons tijdens het eerste gesprek heeft gegeven, kunnen wij aan de slag. Zodra de aansprakelijkheid is erkend, zorgen wij dat u zo snel mogelijk een voorschot ontvangt waarmee u uw eerste kosten kunt betalen. Meestal wordt al snel een afspraak gepland voor een tweede bezoek, ditmaal samen met een vertegenwoordiger van de aansprakelijke partij.

Gezamenlijk bezoek

Bij een gezamenlijk bezoek wordt uw zaak opnieuw helemaal besproken. De vertegenwoordiger van de aansprakelijke partij zal van u willen horen hoe het met u gaat, welke kosten u heeft gemaakt en wat u eventueel verder aan hulp of ondersteuning nodig heeft. U kunt daarbij denken aan aanpassingen in huis of aan uw auto, of aan begeleiding door een arbeidsdeskundige bij uw re-integratie maar ook bijvoorbeeld aan huishoudelijke hulp of extra kinderopvang. Ook worden tijdens dit bezoek afspraken gemaakt over de verdere behandeling van uw zaak. Meestal wordt er afgesproken dat er medische informatie wordt verzameld. Deze wordt overigens alleen maar gestuurd aan de medisch adviseur van de verzekeraar, die als arts geheimhoudingsplicht heeft. Ook kan er worden afgesproken dat er informatie wordt verzameld over de kosten die u maakt of over andere schade, bijvoorbeeld in de vorm van verlies aan verdienvermogen. Ook wordt gekeken of er voldoende is bevoorschot, of dat er aanvulling nodig is.

Het vervolg

Hoe een zaak verder loopt, is nooit vooraf te voorspellen. Als u snel weer helemaal herstelt, zal de zaak snel afgehandeld kunnen worden. Als u restklachten houdt, of misschien blijvend arbeidsongeschikt wordt, duurt het veel langer en houdt het vaak niet op bij een schadevergoeding. Uiteindelijk wordt de zaak meestal geregeld door ondertekening van een zogenaamde vaststellingsovereenkomst.

Informatie en contact

Heeft u een vraag, of wilt u graag een persoonlijke situatie bespreken? Aarzel dan niet om ons te bellen op 0522 768 920 of om ons contactformulier in te vullen. Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij u thuis of op ons kantoor in Meppel.

Voor de kosten hoeft u het niet te laten. In de wet staat namelijk dat een slachtoffer van letselschade ook de redelijke kosten voor rechtsbijstand bij de tegenpartij in rekening mag brengen. Dat is een hele zorg minder.

De advocaten van Ter Wee behandelen voortdurend letselschade zaken en houden de rechtspraak en literatuur op het gebied van letsel nauwgezet bij. Samen met u zoeken wij naar de beste oplossing. Wij geven u helder en concreet advies. Geen lange en onbegrijpelijke juridische verhalen over letselschade waar u niks mee kunt. Uw belang staat te allen tijde voorop!

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!